KONKOL to rodzinna spółka jawna zajmująca się przetwórstwem mięsnym. Jej właścicielami są Henryk Konkol wraz z dziećmi: synem Dariuszem i córką Sylwią.
Siedziba naszego przedsiębiorstwa mieści się na Kaszubach, a dokładnie od marca 2014 w nowym miejscu w miejscowości Kębłowo przy ulicy Gdańskiej 6 . Podobnie jak dla innych mieszkańców tego pięknego regionu Polski, także dla nas bardzo ważna jest tradycja. Dlatego w kilku słowach chcielibyśmy przybliżyć historię firmy KONKOL. Z ojca na syna Założycielem i szefem spółki jest Henryk Konkol.
Już na początku swojej kariery zawodowej związał się z branżą mięsną. W dużej mierze ten wybór zawdzięcza ojcu Teodorowi oraz dwóm braciom, również realizującym się w tej dziedzinie. Na bazie ich doświadczenia Henryk założył prężnie rozwijającą się hurtownię mięsa. Przetwórstwo mięsa Nie poprzestał jednak na tym. Wspierany przez pozostałych członków swojej rodziny, zainaugurował produkcje przetwórczą w doskonale przygotowanym do tego celu zakładzie. Firma podpisała stałe umowy z pobliskimi ubojniami, w których do dziś zaopatruje się w świeży surowiec do produkcji w postaci półtuszy i elementów mięsa.
Obecnie wyroby mięsne sygnowane marką KONKOL sprzedawane są w sieci sklepów firmowych oraz dostarczane do wielu hurtowni w województwie pomorskim.
Wykwalifikowana kadra
O sile każdej firmy decydują kompetentni pracownicy. W KONKOL pracuje zgrana, 42 osobwa kadra (razem z personelem sklepowym). Pierwsze szlify zawodowe większość pracowników zdobywa jeszcze w szkołach zasadniczych. Prowadzimy również szkolenia we własnym zakresie koordynowane przez szefa zakładu, który jednocześnie jest członkiem Komisji Egzaminacyjnej przy Izbie Rzemieślniczej w Gdańsku.
Sklepy KONKOL
Posiadamy 12 firmowych sklepów, w których sprzedajemy 30% produkcji zakładu. Pozostałe 70% odbierają hurtownie i detaliczne sklepy mięsne w województwie pomorskim. Dbając o świeżość wyrobów, przewozimy je do sklepów własnymi, specjalistycznymi środkami transportu. Między innymi takie podejście sprawia, że wyroby mięsne ze znakiem KONKOL cieszą się uznaniem coraz większej grupy konsumentów.
Spojrzenie w przyszłość
Obecnie prowadzimy zaawansowane prace przy budowie nowego zakładu produkcyjnego w Kębłowie koło Wejherowa. Również w nowej lokalizacji zamierzamy realizować politykę firmy, czyli produkować najwyższej jakości, smaczne wyroby mięsne.